Zingen met hart en ziel


Martijn Nanninga en Andrea Hauser

In de meeste culturen is het vanzelfsprekend om met elkaar te zingen. Samen zingend worden gevoelens van vreugde, levenslust, pijn, verdriet of angst gedeeld en getransformeerd in liefde, kracht, troost en hoop. Deze vanzelfsprekendheid waar iedereen in mee wordt genomen en met hart en ziel instemt in het gezang willen we met deze workshop laten ervaren.

Het programma dat we hebben samengesteld omvat liederen uit allerlei tradities, culturen en spirituele richtingen. De liederen worden begeleid op gitaar en accordeon.

Tijdens de workshop zullen we verschillende kwaliteiten aanspreken: van swingend uitbundig tot verstild en ingetogen. Wat de liederen allemaal gemeen hebben is de ervaring van verbondenheid met elkaar en de wereld. Of het nu gaat om een Roma-lied, een Zweeds volkslied, een Indiase Mantra of een ritmelied uit Afrika, allemaal willen ze de mens verbinden, met zichzelf, de anderen en met het grotere geheel.

De workshop is er voor iedereen die graag op een vrije manier de stem wil gebruiken. De liederen worden ‘by heart’ aangeleerd en zijn voor iedereen snel te zingen. We zullen de liederen veelvuldig herhalen waardoor zij hun kracht ontvouwen.

Andrea Hauser
Andrea is werkzaam als muziektherapeute, zangpedagoge en muzikante. Daarnaast biedt ze met haar bedrijf HeerlijkZingen uiteenlopende zangactiviteiten, workshops en trainingen. Ze vindt het heerlijk om mensen tot zingen te kunnen verleiden. Ze wil vrijheid, spontaniteit en openheid in het zingen brengen en zingend verbinden. Door te zingen wordt de mens achter de mens zichtbaar. Het contact en de communicatie met elkaar door samen te zingen verplaatst zich naar een ander bewustzijnsniveau. Voor haar is zingen een van de meest krachtige gereedschappen die wij als mens tot onze beschikking hebben, om zelfhelende processen op gang te brengen, op individueel maar ook op maatschappelijk niveau. 
Na haar studies klassiek zang en muziektherapie heeft ze allerlei cursussen en workshops gevolgd rondom zingen en helende stem in binnen- en buitenland. Ook heeft zij opleidingen gevolgd in energiewerk en intuïtieve ontwikkeling. Daarnaast heeft ze zich verdiept in TaKeTiNa, een methode die haar door de krachtige verbinding tussen beweging, ritme en stem uitermate inspireert en herkenning geeft.

Martijn Nanninga
Is al vanaf jonge leeftijd in de muziek actief. Vanaf 1986 studeerde hij flamenco gitaar aan het Rotterdams conservatorium, waar hij lessen volgde bij de bekende flamencogitarist Paco Peña. Hij leefde een jaar in Spanje voor de flamenco en trad op in vele flamenco gezelschappen. Zijn passie is het delen van muziek: met dansers, met muzikanten, met amateurs, met kinderen, met ouderen. Hij maakte kennis met het samenzingen met groepen bij Hagara Feinbier en richtte in Culemborg de ‘Zingkring’ op en een wekelijkse mantragroep. Hij ontwikkelde zich verder met lessen in de klassieke zang en Complete Vocal Technique en door het volgen van allerlei cursussen en workshops rondom zang en ritme, waaronder TaKeTiNa bij Reinhardt Flatischler en Mantrazang bij Deva Premal. Met zijn Singing Factory faciliteert hij sinds 2012 groeps- en teambuilding evenementen in zakelijke omgevingen. Daarnaast geeft hij leiding aan vele uiteenlopende meezing-evenementen. Martijn is thuis op de gitaar, accordeon en piano. Naast de flamenco hebben vele andere stijlen zijn interesse, waaronder de Argentijnse tango, klezmer, balkan/roma en bossa. Bij het zingen in groepen komen deze verschillende stijlen regelmatig aan de orde.

www.heerlijkzingen.nl
www.singingfactory.com
www.meezingnacht.nl